Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Nedir Nasıl Hesaplanır ?


Yayın tarihi : Kategoriler : Yazılarımız

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı, işlem masrafı ve çeşitli vergiler devlet tarafından tahsil edilir. Değer Artış Vergisi gayrimenkul alım satımında alınan vergi türlerinden biridir. Bir gayrimenkulü satın aldıktan 5 yıl sonra satan kişiler Değer Artış Vergisi ödemek zorundadır. Bunun tek istisnası, taşınmazın miras yoluyla veya bağış yoluyla edinilmesidir. 5 yıllık sürenin işleyişinde esas alınan tarih tapu devir tarihleridir.

Değer Artış Kazancı Vergisi, gayrimenkulün satıcısından tahsil edilen bir vergi türüdür. Bir gayrimenkul, alınış tarihinden sonra 5 yıl içerisinde değer artışı gösterebilir. Örneğin, bir konutun tapuda görülen değeri 100.000 TL ise yapılan yeni işlemlerde değeri 150.000 TL’ye yükselebilir. Eski değer ile yeni değer arasında oluşan bu fark sebebiyle gayrimenkulün satıcısı, Değer Artış Kazancı Vergisi öder. Buradaki amaç, konuttan ya da herhangi bir gayrimenkulden satış yoluyla elde edilen kazancın vergisini tahsil etmektir. Örnekte olduğu gibi 100.000 TL’ye aldığı konutu 5 yıl sonra 150.000 TL’ye satan kişi, satıştan 50.000 TL kâr elde etmiş olur. Hesaplamalar neticesinde 50.000 TL’ye düşen vergi miktarını ödemek zorundadır.

İstisna Haddi Nedir?

Gayrimenkulün alındığı ve satıldığı zaman arasındaki kazancın miktarına göre vergi mükellefiyeti oluşur. Gelir İdaresi Başkanlığı her yıl alım ile satım arasındaki farkın hangi tutar üzerinde olması gerektiğini açıklar. Bu sınır olarak belirlenen tutara istisna haddi denir.

Değer Artış Kazancı Vergisi nasıl hesaplanır?

Değer Artış Kazancı Vergisi, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan Yİ-ÜFE oranlarına göre hesaplanır. Yİ-ÜFE’nin açılımı ise Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’dir. Yİ-ÜFE oranları, her ay yeniden açıklanan oranlardır. Ancak, hesaplama yapılırken bir önceki ayın oranları göz önünde bulundurulur. Söz konusu vergi, gayrimenkulün alış fiyatı, alış tarihi, satış fiyatı ve satış tarihi, giderler gibi veriler hesaplanarak bulunur. Online olarak sunulan değer artış kazancı vergisi hesaplama araçlarından yaklaşık vergi tutarı öğrenilebilir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 80’inci maddesi gereği tahsil edilen Değer Artış Kazancı Vergisi ile ilgili sorunlar için Gelir İdaresi ile iletişime geçilebilir. ”189” nolu ya da ”444 01 89” nolu çağrı merkezlerine ulaşılarak resmî işlemler hakkında bilgi alınabilir.

Değer Artış Kazancı Vergisi hesaplaması, online araçlar dışında basit işlemlerle de bulunabilir. Öncelikle, gayrimenkulün alış fiyatı ile bir önceki ay açıklanan Yİ-ÜFE oranı çarpılır. İşlem sonucunda gayrimenkulün bugünkü net değeri elde edilir. Ardından satıcının eski alış fiyatı, bugünkü satış fiyatından çıkarılır. Elde edilen sonuçla satıcının kazandığı net kâr ortaya çıkar. Bu işlemin ismi ise “istisna öncesi değer artış kazancı”dır. İşlem sonucundan yıllara göre düşülen istisna tutarı da düşülür. Örneğin, 2019 yılının istisna tutarı 14.800 TL’dir. İşlem sonucunda istisna sonrası matrah bulunmuş olur. Son olarak, satış sırasında ödenecek olan tapu harcı da istisna sonrası matrahtan düşülür. Bu işlemler sonucunda elde edilen rakam, Değer Artış Kazancı Vergisi miktarıdır.

Değer Artış Verginizi Hesaplamak İçin

Kaynak: qnbfinansbank.enpara


Etiketler : , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı?

Bizi arayın. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım. +90 532 793 59 82